Home

Vrachtwagens - C

 

Het rijbewijs C is het rijbewijs voor vrachtwagens. U kunt dit rijbewijs pas verkrijgen als u al een rijbewijs B op zak heeft.

Het rijbewijs C1 is een subcategorie van het rijbewijs C en geldt uitsluitend voor voertuigen met een MTM (maximaal toegelaten massa) kleiner dan of gelijk aan 7500 kg. De categorie C beperkt zich niet tot deze MTM.

Om een rijbewijs C te kunnen krijgen, moet u minstens 21 jaar zijn. Het rijbewijs C1 kunt u al op 18-jarige leeftijd behalen. Als u jonger bent dan 21 en u beschikt over een Getuigschrift van Vakbekwaamheid, kunt u al vanaf 18 jaar een rijbewijs C verkrijgen.

De minimumleeftijd voor deelname aan het theoretisch examen voor rijbewijs C is 17 jaar en 9 maanden.

Voor rijbewijs C1 is de minimumleefijd 17 jaar en 9 maanden.

Kandidaten voor een rijbewijs C voor vrachtwagens moeten ook een medisch onderzoek ondergaan om na te gaan of ze voldoen aan de voorgeschreven normen.

Als u geslaagd bent voor het theoretisch examen kunt u het voorlopig rijbewijs voor vrachtwagen aanvragen. Dit is geldig gedurende 12 maanden en kan niet verlengd worden. Na 1 maand oefenen met een voorlopig rijbewijs kunt u aan het praktijkexamen beginnen.

Als u jonger bent dan 21 jaar en u beschikt niet over een Getuigschrift van Vakbekwaamheid inzake, dan kunt u toch al deelnemen aan het theoretische en het praktische examen voor rijbewijs C voor vrachtwagens. U krijgt dan een rijbewijs C1, dat u vanaf de dag van uw 21ste verjaardag mag inruilen voor een rijbewijs C.

De rijbewijzen C en C1 kunnen ook samengaan met het rijbewijs E voor aanhangwagens. Een aanhangwagen met een MTM van 750 kg vereist geen extra rijbewijs.

U heeft het rijbewijs C+E wel nodig als de aanhangwagen een grotere MTM heeft dan 750 kg.
Het rijbewijs C1+E is vereist voor aanhangwagens zwaarder dan 750 kg als aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

  • De MTM van vrachtwagen en aanhangwagen is maximaal 12000 kg.
  • De MTM van de aanhangwagen mag de de massa van de lege vrachtwagen niet overtreffen.


Volledige informatie over het theoretische examen, het praktijkexamen en de rijopleiding vindt u op www.goca.be .

 IP-adres IP-nummer Country
IdIP_FROMIP_TOCountry_Code2Country_Code3Country_Name
6005914358272916455423USUSAUnited States